Glasbollen

Glas wel nietGlas sorteren: glashelder!
Verpakkingsglas dat selectief wordt ingezameld, wordt opnieuw gerecycleerd tot glazen verpakkingen. Glas wordt ingezameld in glasbollen of ondergrondse glascontainers. Je vindt er zeker één in je buurt, er staan 267 glasbollen verspreid over de ganse IVBO regio, daarnaast vind je er nog eens 53 op de verschillende containerparken.

Kleurgescheiden inzameling
Elke glasbol is voorzien van twee openingen waarbij het witte glas bij witte glas en het gekleurde glas bij het gekleurde glas kan voorgesorteerd worden.

Enkel verpakkingsglas is toegelaten!
Hittebestendig glas, porselein en aardewerk, stenen flessen en kruiken hebben een hogere smelttemperatuur dan het glas van flessen. Ze smelten niet of onvoldoende tijdens de recyclage, waardoor er stukjes achterblijven. Dat maakt de gerecycleerde flessen onbruikbaar en in bepaalde gevallen zelf gevaarlijk. Denk maar aan champagneflessen, die onder hoge druk gevuld worden.

 • Toegelaten: 
  Transparante flessen, bokalen en flacons, gesorteerd op kleur
 • Niet toegelaten: 
  Hittebestendig glas (bv. ovenschotels en kookplaten) 
  Deksels en doppen 
  Porselein, aardewerk, stenen flessen en kruiken, keramiek, terracotta 
  Opaalglas en kristal. 
  Vlak glas zoals ruiten en spiegels 
  Gloeilampen en tl-lampen

Opgelet: glasbolsites zijn geen stortplaatsen!
Jammer genoeg worden in de nabijheid van glasbollen regelmatig sluikstorten vastgesteld. Vaak gaat het om voorwerpen die verband houden met de glasbolsites.

 • Het is niet toegelaten om kartonnen dozen, plastic tasjes of enig ander recipiënt waarmee het glas naar de glasbol werd gebracht, achter te laten op de glasbolsites.
 • Het is evenmin toegestaan om TL-lampen, ovenschotels, stenen kruiken of vlak glas, pyrex, opaalglas, autoruiten, vensterglas, spiegelglas  - voorwerpen die niet thuishoren in de glasbol - achter te laten naast de glasbol. Deze voorwerpen horen thuis op het containerpark.
 • Gooi wit en gekleurd glas niet door elkaar.
 • Zorg dat de flessen en bokalen leeg zijn en werp ze ZONDER dop in de glasbol.
 • Deponeer het glas enkel tussen 8u en 20u in de glasbol, zo respecteer je de nachtrust van de omwonenden.
 • Verwittig de milieudienst van je gemeente van het feit dat de glasbol vol is, zodat de ophaalfirma kan worden gevraagd de glasbol te komen leegmaken.