Afvalzakken

Maximum 15 kg/zak

Uit statistieken blijkt dat afvalophalers die op een werkdag gemiddeld 1.000 afvalzakken heffen aan het eind van de dag ongeveer 10 ton (10.000 kg) in de vuilniswagen gegooid hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat wie in dergelijke omstandigheden lasten tilt van meer dan 15 kg een hoger risico loopt op lage rugpijnen. Daarom is 15 kg een aanvaardbaar gewicht voor de afvalophalers én is dit al jaren het voorgeschreven maximum toegelaten gewicht.

Zwaardere zakken vormen immers een hypotheek op hun gezondheid. De vuilnismannen helpen ons met plezier van ons restafval af en willen dit graag tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen blijven doen. Toch worden de ophaaldiensten regelmatig geconfronteerd met zakken die meer wegen.

Daarom worden afvalzakken die meer dan 15 kg wegen niet meegenomen. Deze worden voorzien van een sticker die aangeeft dat de zak te zwaar weegt met de bijkomende vraag om de restfractie bij een volgende ophaalbeurt opnieuw aan te bieden, maar nu met een gewicht lager dan 15 kg.


Geen scherpe voorwerpen

Afvalzakken waaruit scherpe voorwerpen steken, worden evenmin meegenomen en krijgen een sticker opgekleefd. Elk jaar zijn er wel een aantal gevallen waarbij een ophaler zich verwondt aan een scherp voorwerp dat door de afvalzak steekt. Dit geeft telkens aanleiding tot een inspuiting tegen mogelijke infecties en soms ook tot het dichtnaaien van de opgelopen wonde, bijvoorbeeld aan het been.

Scherpe voorwerpen moeten goed verpakt worden in bijvoorbeeld krantenpapier of andere verpakkingen. Injectienaalden, glas, aardewerk en andere breekbare zaken horen niet thuis in de afvalzak, maar op het recyclagepark.


Grip-proof

De ophalers gebruiken de knoop waarmee je restafvalzak of PMD-zak wordt dichtgebonden als handvat. Op deze manier kunnen ze de zak gemakkelijk en snel meenemen. Let er dus op dat je je afvalzak sluit met zo'n handige knoop en niet door middel van plakband, want dan hebben de ophalers geen grip meer. Toegeplakte zakken of zakken die niet volledige gesloten zijn, worden dan ook niet meegenomen.

Giet trouwens ook geen bleekwater of azijn over je zak om ongewenste dieren als meeuwen of katten af te schrikken. Deze producten werken irriterend voor de ophaler en maken de zak extra glad, wat de ophaling opnieuw bemoeilijkt.

De ophalers zijn er voor jou en je afval. Zij zullen je dan ook dankbaar zijn indien je bij het vullen van je afvalzak eventjes aan hen denkt.