Tips & weetjes

Wist je dat je per dag gemiddeld zo'n 1,5 kg afval produceert? Zo bezorgen we de alsmaar groter wordende afvalberg extra kilo’s. Met z’n allen moeten we dus minder afval produceren. Mits enkele kleine aanpassingen aan je manier van leven, kun je alvast jouw steentje bijdragen aan de afslanking van de afvalberg.

Restjes in de keuken
Gebruik een compostvat voor je keuken- en tuinafval. Zo beperk je niet enkel je restafval, maar vermijd je ook dat het organisch afval in de verbrandingsinstallatie terechtkomt. Bovendien bekom je een waardevolle bodemverbeteraar die je nuttig kan gebruik in je tuinonderhoud.

Indien je er de plaats voor hebt, kun je ook overwegen om enkele kippen te houden. Zij eten met veel plezier keukenrestjes op en in de plaats krijg je gratis verse eitjes. Lees hier meer over het houden van kippen.

Flessen met statiegeld
Kies zo veel mogelijk voor herbruikbare glazen flessen. Flessen met statiegeld kunnen wel tot 30 x hergebruikt worden.

Reclame? Neen
Ontvang je ook bijna elke dag bergen reclamefolders en belanden die rechtstreeks bij het oud papier? Bij de milieudienst van je gemeente kan je de sticker "Nee reclame, ja regionale pers" of "Nee reclame, nee regionale pers" aanvragen. Wens je in de toekomst ook niet langer gepersonaliseerde reclame in de bus te krijgen, dan kan je jouw naam laten opnemen in de Robinson-lijst (www.robinsonlist.be). Zo worden jouw gegevens uit de adressenbestanden gehaald waarvan bedrijven gebruik maken.

Vermijd plastic zakjes
Wekelijks nemen we tijdens onze boodschappenronde heel wat plastic zakjes mee uit de supermarkt. Met een stevige boodschappentas of plooibox spaar je heel wat plastic uit. Ben je toch eens je tas vergeten, gebruik dan een lege kartonnen doos om je boodschappen in op te bergen. Deze kun je achteraf zelfs nog gebruiken om oud papier in op te bergen.

Minder verpakkingen
Koop indien mogelijk verse onverpakte groenten en fruit. Tegenwoordig bestaan er al heel wat leuke alternatieven voor de plastic zakjes om je groenten en fruit in te verzamelen, zoals netjes en flinterdunne stoffen zakjes.

Kies voor hervulbare producten, dit is bovendien goedkoper. En de boterhammen voor de kinderen of op het werk? Die verpak je natuurlijk in een boterhamdoos of ander alternatief in plaats van aluminiumfolie.

Kies liever grote verpakkingen voor producten die je snel en in grote hoeveelheid consumeert. Je spaart er niet alleen een extra verpakking mee uit, vaak komen die nog voordeliger uit ook.

Herbruikbare luiers
Naast vreugde en blijdschap brengt een nieuwe spruit ook heel wat afval met zich mee. Wist je dat een kindje - gedurende de hele luierperiode - tot 1.400 kg wegwerpluiers verbruikt? Een alternatief hiervoor is de herbruikbare luier. Je vindt deze tegenwoordig in allerlei maten, vormen, modellen, merken en kwaliteiten: voor elk wat wils en comfortabel in gebruik. Bovendien bestaan er ook al herbruikbare luierdoekjes die na een rondje in de wasmachine terug even fris ruiken als voorheen.

Zoek je nog meer tips? Raadpleeg dan onze brochure 'Afvalkuur - 10 recepten om je huisvuilzak op dieet te zetten!'