Kleuterboekje 'De vuilnisman'

In het kleuterboek ‘De vuilnisman’ van Liesbet Slegers wordt het beroep van vuilnisman aan de hand van paginagrote prenten in beeld gebracht.

Door het verloop van een werkdag te volgen, is het voor kleuters duidelijk wat een vuilnisman allemaal doet. Ook is er een kennismaking met de verschillende soorten afval en wat er mee moet gebeuren. In mei 2011 schonk IVBO dit boekje gratis aan alle kleuterscholen uit haar regio.

Het verhaal

Afval gooien we niet op de grond, maar sorteren we in de juiste zak of bak. Elke week komt de vuilniswagen langs om het afval op te halen. De vuilnismannen zorgen voor je afval. Ze kleden zich in een speciaal pak zodat ze goed zichtbaar zijn en rijden mee met de vuilniswagen.

Een dag van een vuilnisman is goed gevuld. Hij staat vroeg op en kleedt zich om op het werk. Dan gaat hij met enkele collega’s op pad. Twee vuilnismannen gooien de zakken achter in de bak van de vuilniswagen en de chauffeur rijdt stapvoets verder. Als er een zak stuk gaat, ruimen ze dat snel even op zodat er geen afval op straat blijft liggen. Als ze klaar zijn met hun ronde, rijden ze naar de sorteerfabriek. Na het werk maken de vuilnismannen de wagen schoon en daarna mogen ze zelf onder de douche. Zo kunnen ze de volgende ochtend opnieuw fris aan hun werk beginnen.

Praktisch

Scholen kunnen dit boekje bij IVBO ontlenen voor een periode van twee weken. Je haalt het boek op bij IVBO aan de Pathoekeweg 41, 8000 Brugge en bezorgt het ons op de afgesproken datum op hetzelfde adres terug.

Reservatie

Voor een reservatie of meer informatie, neem contact op met onze communicatiedienst via communicatie@ivbo.be of 050/45.63.74.