Lespakketten

Zwerfvuil

Kan je als leerkracht nog een duwtje in de rug gebruiken om het thema zwerfvuil aan te kaarten onder je leerlingen? Het is niet altijd eenvoudig om een boodschap om te zetten naar een taal die jongeren aanspreekt. Daarom werkte de Vlaamse koepel Mooimakers (voorheen: 'indevuilbak') tal van lespakketten uit voor zowel de eerste, tweede als derde graad. Zwerf dus zeker eens rond op deze website en ontdek hoe je er samen met je leerlingen voor zorgt dat zwerfvuil niet meer chill is. Naast een overzicht van beschikbare lespakketten kun je er ook beknopte achtergrondinformatie vinden over zwerfvuil en nuttige tips voor de uitwerking van lessen of zwerfvuilprojecten op school.

Composteren

OVAM ontwikkelde enkele jaren terug een lespakket 'Composteren met kinderen' om kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs vertrouwd te maken met het thuiscomposteren. Het lespakket is niet meer in print verkrijgbaar, maar kan in digitale versie gedownload worden via deze website.

De educatieve bundel 'Technokid(t)s' is bedoeld voor het secundair onderwijs en vertelt meer over compost en het composteringsproces. De bundel kan hier gedownload worden.

De projectbundel 'De biochemie van het composteren’ bestaat uit enkele tientallen deelprojecten. De projectfiches zijn aanpasbaar in functie van de eindtermen. De versie met ingevulde juiste antwoorden kan je krijgen op aanvraag. Lees hier meer.

Voedselverlies

Het Red-de-Restjes gezelschapsspel is gedrukt op een weerbestendig tafelkleed en kan tegen een stootje. Dit spel stimuleert de bezoekers om vragen te stellen en de kringloopkrachten om in een ontspannen sfeer interactief de kringloopboodschap rond keukenresten uit te leggen. Het spel bevat een handleiding, spandoek, dobbelsteen, 2 X 13 vraag-antwoordkaarten, tipboekje. Het Red-de-Restjesspel kan hier aangekocht worden.