Veelgestelde vragen

Waarom mogen alleen glazen flessen, bokalen en flacons in de glasbollen en andere types glas niet?
Andere types glas zoals hittebestendig glas, melkwit glas, kristal en vlak glas van ruiten en spiegels hebben een andere chemische samenstelling, waardoor ze pas smelten bij een hogere temperatuur. Daarom mogen ze niet gemengd worden met het glas van flessen, bokalen en flacons.

Waarom mogen materialen zoals porselein en keramiek niet in de glasbollen?
De smelttemperatuur van materialen zoals porselein, keramiek, aardewerk en terracotta ligt hoger dan de smelttemperatuur van glas. Daardoor kunnen niet-gesmolten stukjes in de gerecycleerde flessen terechtkomen, waardoor ze hun stevigheid verliezen en gemakkelijker breken.

Mogen flessen en flacons van geneesmiddelen in de glasbollen?
Dat mag, maar alleen op voorwaarde dat ze van glas en volledig leeg zijn.

Waarom mogen gloeilampen en tl-lampen niet in de glasbollen?
Gloeilampen en tl-lampen bevatten chemische stoffen die een gevaar kunnen vormen tijdens de behandeling. Sorteer ze daarom altijd bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA).

Mogen deksels en doppen in de glasbollen? En wat met de etiketten?
Deksels en doppen van flessen of bokalen zijn van heel uiteenlopende materialen gemaakt, waaronder plastic, metaal en kurk. Ze kunnen het recyclageproces ernstig verstoren en mogen dus niet in de glasbol. Etiketten verdwijnen echter automatisch tijdens het behandelingsproces en vormen geen enkel probleem.