Kringwinkels

De Kringwinkel werkt hard aan een duurzame wereld. Door gebruikte spullen een tweede leven te geven, levert men een positieve bijdrage aan het milieu én creëert men sociale tewerkstelling.

Alle producten van De Kringwinkel hebben een verhaal, net als iedereen die er in dienst is. De inkomsten uit de verkoop worden gebruikt om mensen die weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt een passende job te geven. Zo doen ze ervaring op en krijgen terug ze een toekomstperspectief. Tegelijk worden een heleboel spullen van de afvalberg gered. In totaal zamelt De Kringwinkel elk jaar zo’n 73.000 ton goederen in. Meer dan de helft hiervan vindt een nieuwe thuis via de verschillende filialen over gans Vlaanderen, goed voor 5.400 jobs en 70.000 ton CO2-besparing.

Het assortiment van de winkels verandert continu. De hele dag door worden 'nieuwe' en unieke spullen afgeleverd, opgeknapt en in de winkels bijgezet. Het loont dus de moeite om regelmatig een kijkje te gaan nemen op zoek naar leuke spulletjes of hebbedingen. 

Binnen het IVBO-gebied zijn de kringloopwinkels verenigd onder de naam De Kringwinkel 't rad met vestigingen in Brugge Centrum, Sint-Andries, Beernem, Blankenberge en Zedelgem.


Herbruikbare spullen geven

Je kleerkast of zolder opgeruimd? Geef je spullen een tweede leven en breng ze naar De Kringwinkel.  Kledij en textiel, speelgoed, boeken, meubelen, huisraad, decoratie, elektro, fietsen, multimedia, sport- en babyartikelen,... alles wat nog herbruikbaar is, is welkom. Beschadigde, sterk vervuilde of tot op de draad versleten spullen breng je beter meteen naar het recyclagepark.

Elektro en fietsen mag je echter altijd brengen, ook als deze beschadigd of in slechte staat zijn. De Kringwinkels zijn immers inzamelpunten voor Recupel en zorgen voor de milieuvriendelijke recyclage van afgedankte elektro. Bovendien hebben de meeste Kringwinkels een herstelatelier waar apparaten en fietsen een opknapbeurt krijgen en medewerkers een vak leren.

Hoe en wanneer je jouw spullen kan afgeven in de Kringwinkel in je buurt, ontdek je op deze website.

Indien je niet in het bezit bent van een wagen of je goederen te groot zijn om zelf te vervoeren, dan worden deze gratis bij je thuis opgehaald. Je belt het gratis nummer 050/34.94.00. en een van de medewerkers zal je oproep noteren en een afspraak voor je vastleggen.


Welke goederen worden niet aanvaard?

Goederen die beschadigd of versleten zijn, worden niet aanvaard m.u.v.  AEEA en fietsen. Bepaalde producten mogen de Kringwinkels bij wet niet aanvaarden, ophalen of verkopen:

  • vanuit veiligheids- of gezondheidsredenen, bv. wapens, voertuigen, industriële zonnebanken, klein gevaarlijk afval zoals verf, asbesthoudende producten, inkt, autobanden, ... maar ook etenswaren, dranken en andere producten met een houdbaarheidsdatum
  • ter bescherming van bepaalde diersoorten, bv. ivoor of opgezette inheemse roofvogels
  • ter bescherming van de privacy, intellectuele eigendomsrechten of auteursrechten, bv. gekopieerde video's en audiocassetten of namaakproducten

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je steeds terecht op de website van de Kringwinkel 't rad, klik hier.