AEEA

AEEA staat voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur. Zeg maar alles waar een snoer of stekker aan zit of wat op batterijen werkt. Soms noemt men deze afvalsoort ook 'wit- en bruingoed'. Dit komt omdat veel elektrische apparaten een witte (koelkast, vaatwas, ...) of bruin-zwarte (televisie, dvd-speler, ...) kleur hebben.


Wat is AEEA?

Elektrische en elektronische apparatuur kan worden ingedeeld in 10 categorieën.

 1. grote huishoudelijke apparaten (vb. koelkast, droogkast, zonnebank, elektrisch deken, ventilator, ...)
 2. kleine huishoudelijke apparaten (vb. waterkoker, klok, baardtrimmer, broodrooster, strijkijzer, eierkoker, ...)
 3. IT- en telecommunicatieapparaten (vb. computerscherm, projector, gps, kaartlezer, rekenmachine, ...)
 4. consumentenapparaten (vb. (televisie, babyfoon, dvd-speler, hoorapparaten, wekkerradio, ...)
 5. verlichtingsapparaten (vb. fluorecentielampen voor zonnebanken, spaarlampen, zaklamp, ...)
 6. elektrisch en elektronisch gereedschap (vb. behangafstomer, boormachine, schuurmachine, hogedrukreiniger, ...)
 7. speelgoed, apparaten voor sport en ontspanning (vb. drone, spelcomputer, stappenteller, trilmachine, ...)
 8. medische hulpmiddelen (vb. elektrische astma-inhalators en aerosols, elektrische weegschaal, ...)
 9. meet- en controle-instrumenten (vb. energiebeperker, bagageweger, kookwekker, elektrische thermometer, ...)
 10. automaten (vb. betaalautomaat, foto-automaat, geldautomaat, ...)

AEEA kan gevaarlijke stoffen bevatten zoals koelmiddelen met CFK's en PCB-houdende condensatoren in koel- en vriesapparatuur, asbest in oude apparaten met temperatuuroverdracht, nikkel-cadium batterijen in kleine toestellen, ... Daarom moeten AEEA correct gesorteerd worden zodat ze door vergunde verwerkers gedepollueerd en gedemonteerd kunnen worden voor verdere recyclage.


Waar naartoe met AEEA?

Als particulier heb je de volgende mogelijkheden om je te ontdoen van je AEEA:

 • kringloopcentrum: de kringwinkels zijn inzamelpunt voor Recupel en zorgen gratis voor de milieuvriendelijke recyclage van afgedankte elektro. Bovendien hebben de meeste kringwinkels een herstelatelier waar apparaten een opknapbeurt krijgen zodat ze nadien misschien terug verkocht kunnen worden.

 • winkelier: bij aankoop van een nieuw gelijkaardig product is je winkelier verplicht om je AEEA gratis te aanvaarden.
 • recyclagepark: als particulier kun je steeds terecht op het recyclagepark. Je vindt er het zogenaamde 'Recupel-huisje' waar je jouw afgedankte elektrische toestellen, groot of klein, kunt achterlaten.

 • RecyclePunt: heb je maar enkele elektrische toestellen die je kwijt wil? Neem ze dan mee naar een van de vele winkels in je buurt waar een Recupel-inzamelbox staat. Je kan er terecht met al je elektrotoestellen die kleiner zijn dan 25 cm. In de lampenbox kun je bovendien je spaar- en TL-lampen deponeren. Een overzicht van alle RecyclePunten in je buurt, vind je hier.

 • andere: je kunt je AEEA ook laten ophalen door een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar of laten afvoeren door een vergunde verwerker.

Recupel

Recupel organiseert in België de inzameling en verwerking van afgedankte elektro-apparaten en lampen. Al wie een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt, is bij wet verplicht om ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich te nemen. Naar aanleiding van die aanvaardingsplicht werd door producenten en invoerders een inzamel- en verwerkingssysteem op poten gezet dat door de vzw Recupel in goede banen geleid wordt.

Koop je een nieuw elektr(on)isch toestel? Dan zit in de prijs ook de Recupel-bijdrage vervat. Met dat bedrag financiert Recupel de inzameling, sortering, transport en verwerking van afgedankte toestellen.

Twijfel je of een bepaald toestel onder de fractie AEEA valt? Zoek het hier op of surf naar www.recupel.be.