Frituurvetten

Valorfrit-trechter

Wat?

Gebruikte frituurvetten en -oliën behoren tot de fractie KGA (Klein Gevaarlijk Afval). Indien deze oliën en vetten op een correcte manier via het recyclagepark of een inzamelbox worden ingezameld, krijgen ze een gepaste verwerking. Gebruikte frituurolie is bijvoorbeeld een ideale grondstof voor de productie van biodiesel.

Helaas verdwijnt nog steeds een groot deel van de gebruikte frituurolie in de riool of de tuin. Op die manier kunnen ze niet alleen de afvoer verstoppen, maar ook het oppervlakte- en grondwater vervuilen of problemen in de waterzuivering veroorzaken. Dit geldt ook voor vetten en oliën die via de huisvuilzak weggegooid worden.

Hoe inzamelen?

Voor de inzameling van gebruikte frituurolie en -vet en fondue-olie kun je terecht op het recyclagepark. Daarnaast vind je tegenwoordig ook al inzamelboxen zoals Oliobox of Fritobox aan de ingang van supermarkten.

Zo vang je de gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet op voor recyclage:

  • Neem een geschikte fles; daarbij gebruik je best de oorspronkelijke verpakking of een ander type plastieken fles. 
  • De gebruikte frituurolie of fondueolie laat je volledig afkoelen alvorens ze met behulp van een trechter in de fles te gieten. Een trechter (zie afbeelding) kun je gratis op je recyclagepark bekomen.

Verwerking

De uiteindelijke verwerking van de gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet gebeurt onafhankelijk van de oorsprong (huishoudelijk of professioneel) of de manier van inzameling (in verpakking of bulk). Wordt de gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet bijvoorbeeld in een plastieken verpakking ingezameld, dan wordt het verwerkingsproces zodanig georganiseerd dat zowel de plastieken fles als de inhoud ervan gerecycleerd worden.

Het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet wordt verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel die bijvoorbeeld bijgemengd kan worden bij traditionele diesel. Daarnaast kunnen gezuiverde vetten en oliën gebruikt worden voor omzetting in industriële producten zoals detergenten en smeermiddelen, maar ook in kaarsen en cosmetica. Tot slot wordt er ook warmte en elektriciteit opgewekt door vetten en oliën te verbranden in aangepaste installaties.

De verwerking van gebruikte frituurolie, fondueolie of gebruikt frituurvet in dierenvoeding is door de Europese wet verboden omwille van de voedselveiligheid.

Tips om gezonder te frituren

  • Verwarm je friet- of fondueketel idealiter niet hoger dan 170°C en tot maximum 175°C.
  • Verwijder ijs van diepvriesproducenten en spoel aardappelen met water voor het bakken.
  • Frituur niet te veel tegelijk, anders daalt de temperatuur van de olie of het vet te sterk.
  • Bak frietjes niet te bruin, goudgeel is ideaal.
  • Verwijder de verbrande bakresten uit de frietketel na elk gebruik.
  • Vermeng nooit verschillende oliën of vetten en vul oude olie of vet niet aan met nieuw.
  • Ververs de olie of het vet op tijd. Volg de raadplegingen op de verpakking of maak gebruik van de speciale aftelstrips die je in het recyclagepark vindt.
  • De kwaliteit van frituurolie en -vet verslechtert door oxidatie (zuurstoftoevoer). Afdekken van de frietketel na gebruik en na afkoeling is dus de boodschap.

Meer informatie vind je ook op de website van Valorfrit.