Compostvaten en -bakken

Compostvaten en -bakken zijn te koop in de stedelijke of gemeentelijke recyclageparken. Sommige parken aanvaarden ecocheques voor de aankoop van een compostbak of -vat. Mits het betalen van een transportkost, kun je deze ook thuis laten leveren.


Compostvat

Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (tot 200 à 400 m²) toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinresten te verwerken tot compost. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingsstok, ... het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen.


Compostbak

Beschik je over een grotere tuin (> 400 m2), dan kies je best voor een compostbak of - nog beter - een systeem van twee of drie compostbakken naast elkaar. Je moet immers kunnen omzetten. Met twee of drie bakken werk je veel efficiënter dan met een composthoop. Je gebruikt de ruimte die je in je tuin reserveert als composteerruimte optimaler en je kunt de inhoud van de compostbakken geregeld omzetten, wat de kwaliteit van de compost ten goede komt.


Meer informatie over de tarieven van compostvaten en -bakken, tips over welk systeem het meest geschikt is voor jouw tuin, ... kun je verkrijgen bij de recyclageparkwachters of bij de milieudienst van je gemeente of stad.