Veelgestelde vragen

Waarom horen vuil en vet papier, huishoudfolie en behangpapier niet thuis bij papier-karton?
Ze bevatten stoffen die een negatieve invloed hebben op het recycleren van papier, waaronder cellofaan en lijm.
 Te sterk vervuilde vezels verstoren het recyclageproces en halen de kwaliteit van het gerecycleerde papier naar beneden. Sorteer ze daarom altijd bij het restafval of eventueel in het recyclagepark (niet in elk park mogelijk).

Waarom moet de plastic folie rond reclamefolders en tijdschriften worden verwijderd?
Het plastic zorgt voor een ernstige vervuiling van het recyclageproces van papier en karton. Sorteer plastic folie daarom altijd bij het restafval of in het recyclagepark (niet in elk park mogelijk).

Mag ik papier en karton bundelen?
Je mag papier en karton gerust samen in één pakket bundelen voor ophaling. Karton is eigenlijk gewoon dik papier en bestaat uit meerdere lagen om de producten beter te beschermen. Volg wel steeds de sorteerregels en biedt geen vet of vuil papier, cellofaanpapier, behangpapier,... aan. Je pakket mag ook niet meer dan 15kg wegen, anders kan de ophaler dit niet meer tillen.

Waarom moet ik mijn papier en karton samenbinden met touw?

Zorg ervoor dat het papier en karton dat je aanbiedt niet zomaar weg kan waaien bij het eerste zuchtje wind. Je buren in de straat zullen je dankbaar zijn, want niemand ziet toch graag afval rondslingeren? Gebruik enkel natuurtouw en geen plakband, synthetisch of ander touw, want dat zorgt ervoor dat het recyclageproces vervuild wordt. Heb je geen natuurtouw in huis? Dan mag je het papier en karton ook altijd aanbieden in een gesloten kartonnen doos.

Let er wel op dat je hiervoor liefst geen oude dozen gebruikt van pakketjesbezorgers (vb. bol.com, Coolblue, Amazon,...) Het zou wel eens kunnen gebeuren dat de ophalers de doos laten staan uit schrik per ongeluk je bestelde pakketje weg te gooien. Zorg er dus voor dat het steeds duidelijk is wat je aanbiedt.

Wat te doen bij twijfel?

Wanneer je twijfelt over het sorteren van een verpakking, raadpleeg je best de sorteerregels voor PMD, glas en papier-karton. Je vindt die regels op de ophaalkalender die je jaarlijks in de bus krijgt, via de Recycle!-app voor smartphone en tablet of op de website van IVBO en Fost Plus. Wanneer je niet meteen een duidelijk antwoord vindt, kun je de verpakking beter in de restafvalzak gooien. Zo vermijd je problemen bij het sorteren en recycleren van de verpakkingen.

Nog vragen?
Contacteer Fost Plus via info@fostplus.be.