Samen tegen zwerfvuil

In onze 9 steden en gemeenten samen zijn er heel wat zwerfvuilvrijwilligers/ mooimakers/ weploggers.
Al deze mensen zorgen voor een propere buurt, maar er is meer...

Door de cijfers die ze verzamelen om het zwerfvuilprobleem in kaart te brengen helpen ze ook de steden en gemeenten om te strijden voor een grotere producentenverantwoordelijkheid.
Momenteel wordt het grootste deel van de kosten voor het opruimen van zwerfvuil gedragen door de steden en gemeenten (lees: jij en ik). Dat willen we anders zien! Om nog maar te zwijgen over de milieukost.

Samen naar een maatschappij waar zwerfvuil en sluikstort onaanvaardbaar is en streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering!

Hier de 3 belangrijke stappen als je wil meehelpen tegen het zwerfvuilprobleem:

Mooimakers

Opruimmateriaal

Claim je stoep of een buurt op de actiekaart

adresregistratie IVBO

Ophaling aan huis

Registreer je adres voor ophaling huis-aan-huis

WePlog Smartphone

Cijfers verzamelen

Verzamel cijfers van je acties

claim

Opruimmateriaal

Wij worden voor het opruimmateriaal ondersteund door mooimakers.
Daarom is het belangrijk dat je bij mooimakers gekend bent en ene claim maakt, zodat we voldoende materialen hebben om jullie te steunen.

Een claim kan je favoriet pleintje, een stuk stoep of je dagelijkse wandelroute zijn.

Wil je zelf een opruimactie organiseren in je buurt, school, bedrijf of gemeente? Ook dit kan je op de kaart zetten en zo meer helpende handen verzamelen.

kleine daad groot resultaat

Opruimmateriaal ophalen

Heb je je claim gemaakt? Dan kan je voor je materiaal, na een seintje, altijd terecht bij IVBO (Pathoekeweg 41, 8000 Brugge). We hebben hier steeds een voorraad grijpstokken, fluohesjes en handschoenen beschikbaar die gratis afgehaald kunnen worden, mits een seintje vooraf aan de communicatiedienst.

Je kunt er ook witte zwerfvuilzakken krijgen om het zwerfvuil in te verzamelen, net zoals de speciale PMD-zwerfvuilzakken indien je het PMD-materiaal onder het zwerfvuil apart zou willen inzamelen.

Dichter bij huis kan je ook opruimmateriaal verkrijgen bij de gemeentelijke dienst:

Mooimakers
adres

Ophaling aan huis van zwerfvuil

Opgeruimd zwerfvuil kan in de gereglementeerde witte zwerfvuilzakken aangeboden worden voor ophaling op de dagen waarop volgens dje afvalkalender restafval opgehaald wordt in je straat. PMD-zwerfvuilzakken kunnen aangeboden worden op de dag dat er PMD opgehaald wordt bij je thuis.

IVBO haalt het zwerfvuil op aan huis op de adressen die geregistreerd zijn. Je gegevens worden enkel gebruikt voor de ophaling van zwerfvuil en eventueel om je uit te nodigen als er een actie of bedankingsmoment is.

Let wel: opruimen van waaivuil in scholen,op sportterreinen enz behoort niet onder zwerfvuil. Zwerfvuil wordt geraapt op het openbaar domein. Afval van eigen terreinen hoort dan ook in gewone huisvuilzakken aangeboden te worden.

opruimactie
cijfers

Cijfers verzamelen

De cijfers van je propere werk helpen gemeenten en steden om sterker te staan in het debat over zwerfvuil. Registratie van je resultaten is dan ook heel belangrijk. Sommige groepen hebben afspraken om rechtstreeks bij de gemeente te melden, maar je kan het ook eenvoudig digitaal doorgeven.

WePlog

Met deze app druk je op start bij het begin van je ronde, op stop na je actie en geef je het aantal zakken in dat je hebt geraapt.

Bij de volgende huis-aan-huisophaling wordt het ingezamelde zwerfvuil meegenomen door de ophalers. Daartoe dien je slechts éénmalig je adres te registreren bij IVBO. Zo eenvoudig is het.

WePlog Smartphone

Je ooit afgevraagd waar recent geruimd is en waar niet? Welke plaatsen kunnen best een opruimbeurt gebruiken?

Wie af en toe op pad gaat om zwerfvuil te ruimen (lees: te ploggen) kan gratis gebruik maken van de slimme app. Met een eenvoudige druk op de start/stop-knop, wordt automatisch in realtime geregistreerd welke straten je hebt geplogd. Elke andere gebruiker van de app ziet onmiddellijk anoniem welke de groene, propere straten zijn en welke de rode, aan te pakken straten zijn. Zo verloopt het werk voortaan een stuk efficiënter.

Tegelijkertijd verzamelt de gemeente op een overzichtelijke manier cijfers, die het zwerfvuilprobleem duidelijk in kaart brengen. Zo kunnen we gerichte acties organiseren en de app steeds beter afstellen.

De app wijst zichzelf uit, maar hier hebben we toch een korte, visuele handleiding voor je.