Elektro apparaten

AEEA staat voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur. Zeg maar alles waar een snoer of stekker aan zit of wat op batterijen werkt.

Soms noemt men deze afvalsoort ook 'wit- en bruingoed'. Dit komt omdat veel elektrische apparaten een witte (koelkast, vaatwas, ...) of bruin-zwarte (televisie, dvd-speler, ...) kleur hebben.

Elektro apparaten

Recupel

Recupel organiseert in België de inzameling en verwerking van afgedankte elektro-apparaten en lampen. Al wie een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt, is bij wet verplicht om ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich te nemen. Naar aanleiding van die aanvaardingsplicht werd door producenten en invoerders een inzamel- en verwerkingssysteem op poten gezet dat door de vzw Recupel in goede banen geleid wordt.

Koop je een nieuw elektr(on)isch toestel? Dan zit in de prijs ook de Recupel-bijdrage vervat. Met dat bedrag financiert Recupel de inzameling, sortering, transport en verwerking van afgedankte toestellen.

Logo Recupel

Waarom elektro apparaten recycleren?

AEEA kan gevaarlijke stoffen bevatten zoals koelmiddelen met CFK's en PCB-houdende condensatoren in koel- en vriesapparatuur, asbest in oude apparaten met temperatuuroverdracht, nikkel-cadium batterijen in kleine toestellen, ... Daarom moeten AEEA correct gesorteerd worden zodat ze door vergunde verwerkers gedepollueerd en gedemonteerd kunnen worden voor verdere recyclage.

Waar naartoe met elektro apparaten?

Als particulier heb je de volgende mogelijkheden om je te ontdoen van je AEEA:

  • De Kringwinkel: de kringwinkels zijn inzamelpunt voor Recupel en zorgen gratis voor de milieuvriendelijke recyclage van afgedankte elektro. Bovendien hebben de meeste kringwinkels een herstelatelier waar apparaten een opknapbeurt krijgen zodat ze nadien misschien terug verkocht kunnen worden.
  • Je winkelier: Bij aankoop van een nieuw gelijkaardig product is je winkelier verplicht om je AEEA gratis te aanvaarden.
  • Het recyclagepark: Als particulier kun je steeds terecht op het recyclagepark. Je vindt er het zogenaamde 'Recupel-huisje' waar je jouw afgedankte elektrische toestellen, groot of klein, kunt achterlaten.
  • RecyclePunt: Heb je maar enkele elektrische toestellen die je kwijt wil? Neem ze dan mee naar een van de vele winkels in je buurt waar een Recupel-inzamelbox staat. Je kan er terecht met al je elektrotoestellen die kleiner zijn dan 25 cm. In de lampenbox kun je bovendien je spaar- en TL-lampen deponeren. Een overzicht van alle RecyclePunten in je buurt, vind je hier

 

Nieuw: recupel pick-up voor bedrijven en organisaties

Recupel Pick-up is een service die gratis de oude toestellen van jouw organisatie komt ophalen en recycleert. Goed voor de planeet en je portemonnee.

Een gratis dienst voor het ophalen van uw elektrisch en elektronisch afval op het werk. In slechts enkele klikken laat je je ontdoen van dat afgedankt elektro. De planeet zal je dankbaar zijn!

Alleen apparaten waarvoor een Recupel-bijdrage geldt (die als 'huishoudelijk' worden beschouwd), kunnen door Recupel Pick-up worden opgehaald. Voor alle andere apparatuur (industrieel, horeca, enz.) kan je terecht bij een Recupel erkende recycler.

Recupel Pick-up

Nieuw en gratis voor particulieren: Recupel Retour

Wanneer de postbode van bpost bij je thuis een pakje levert, neemt hij meteen ook gratis je afgedankte kleine elektro mee. Makkelijk voor jou en goed voor de planeet. Zo zorg je ervoor dat belangrijke grondstoffen niet verloren gaan.

Vraag een verzendlabel aan op de website van Recupel en kleef dit op je pakket.
Het pakket mag maximaal 50 cm x 30 cm x 30 cm groot zijn en mag maximaal 30 kg wegen. Gebruik hiervoor een stevige kartonnen doos of verzendtas in goede staat.

Alle kleine elektro die daarin past, mag meegegeven worden. Verwijder wel eerst de batterijen uit het apparaat (die breng je binnen bij Bebat) en sluit het pakket goed en volledig af. Tip: gebruik hiervoor tape zodat het pakket niet beschadigd geraakt tijdens het transport.

Recupel Retour

Categoriën AEEA

Elektrische en elektronische apparatuur kan worden ingedeeld in 10 categorieën.

  1. grote huishoudelijke apparaten (vb. koelkast, droogkast, zonnebank, elektrisch deken, ventilator, ...)
  2. kleine huishoudelijke apparaten (vb. waterkoker, klok, baardtrimmer, broodrooster, strijkijzer, eierkoker, ...)
  3. IT- en telecommunicatieapparaten (vb. computerscherm, projector, gps, kaartlezer, rekenmachine, cartridges / inkttoners...)
  4. consumentenapparaten (vb. (televisie, babyfoon, dvd-speler, hoorapparaten, wekkerradio, ...)
  5. verlichtingsapparaten (vb. fluorecentielampen voor zonnebanken, spaarlampen, zaklamp, ...)
  6. elektrisch en elektronisch gereedschap (vb. behangafstomer, boormachine, schuurmachine, hogedrukreiniger, ...)
  7. speelgoed, apparaten voor sport en ontspanning (vb. drone, spelcomputer, stappenteller, trilmachine, ...)
  8. medische hulpmiddelen (vb. elektrische astma-inhalators en aerosols, elektrische weegschaal, ...)
  9. meet- en controle-instrumenten (vb. energiebeperker, bagageweger, kookwekker, elektrische thermometer, ...)
  10. automaten (vb. betaalautomaat, foto-automaat, geldautomaat, ...)

 

Cartridges elektro?

Jawel, een cartridge is elektro, want in elke cartridge zit een chip om bijvoorbeeld te zien hoe vol de cartridge nog is. Piepklein maar belangrijk, want een chip bevat waardevolle materialen en metalen. En dan hebben we nog niet over het plastic in de toners.

Recupel weet er weg mee. Het merendeel van de cartridges is herbruikbaar - na reiniging worden ze opnieuw gevuld, klaar voor verkoop. En wat met de cartridges die te oud of stuk zijn? Die krijgen een nieuw leven: Recupel recycleert meer dan 90% van elke cartridge tot herbruikbare grondstoffen - de basis voor nieuwe producten. 

Twijfel je of een bepaald toestel onder de fractie AEEA valt? Op de volgende pagina kan je je toestel opzoeken.