KGA

KGA staat voor ‘klein gevaarlijk afval’. Het zijn gevaarlijke afvalstoffen in kleine hoeveelheden, afkomstig van huishoudelijk gebruik.

Door hun gevaarlijke eigenschappen horen ze niet thuis bij de andere afvalstoffen die selectief ingezameld worden, maar ook niet in de restafvalzak, restafvalcontainer of bij het grofvuil. Ze moeten naar een inzamelpunt gebracht worden, zoals het recyclagepark of de KGA-mobiel. De chemokar komt in sommige gemeenten langs in je buurt.

Raadpleeg je kalender, kijk op www.recycleapp.be of download de app op je smartphone, om te weten wanneer de KGA mobiel in uw buurt langs komt.

Enkel door gescheiden in te zamelen, kan KGA deskundig en correct getransporteerd, gerecycleerd en verwijderd worden.

Wat mag wel - wat mag niet?

Restanten van onderstaande producten, alsook de lege verpakking ervan horen al dan niet bij KGA.

Verven, lakken, vernissen, lijmen, siliconen, kleurstoffen, toners, inkten en inktcartridges;

Smeeroliën, brandstoffen en antivries;

Gechloreerde koolwaterstoffen, aromatische koolwaterstoffen, ontvlambare oplosmiddelen, verf- en celluloseverdunners, terpentijn, petroleumether, ether, brandspiritus, wasbenzine, aceton, methanol, hexaan, tolueen, xyleen, parfums en sterk geconcentreerde ethanol;

Bijtende en gefluoreerde schoonmaakmiddelen en onderhoudsmiddelen zoals javel, wc-reinigers, autowax, metaalpoets, roestverwijderingsmiddelen, meubelolie, boenwas, ontstoppers, beitsmiddelen, bleekmiddelen en ontvetters zoals javel en waterstofperoxide;

Sterkere zuren zoals zoutzuur, zwavelzuur, fosforzuur, accuzuur, chroomzuur en salpeterzuur;

Sterkere basen zoals bijtende soda of natronloog, kaliloog en ammoniak;

Fotografische vloeistoffen om analoge foto’s te maken zoals stopbadvloeistoffen, fixeervloeistoffen, fotografische ontwikkelaars, fotografische activators en fotografische additieven;

Andere gekende gevaarlijke producten op basis van het etiket en het gevaarsymbool op de verpakking, zoals formol en chloortabletten;

Onbekende producten die burgers aanbrengen en als gevaarlijk beschouwd worden;

Bestrijdingsmiddelen: pesticiden, herbiciden, schimmelwerende middelen en wormbestrijdende houtbeschermingsmiddelen;

Batterijen en accu’s;

Metallisch kwik en kwikhoudende afvalstoffen zoals kwikthermometers en gasontladingslampen (bv. spaarlampen en tl-lampen);

Brandblusmiddelen zonder statiegeld; (mét wordt teruggenomen door leverancier)

Niet (volledig) opgebrand vuurwerk en niet (volledig) opgebrande vuurpijlen;

Injectienaalden, pennaalden en bloedlancetten aangeboden in een naaldcontainer;

Rookdetectors;

Röntgenfoto’s en nitraatfilms;

Niet-geperforeerde gasflessen voor éénmalig gebruik en gaspatronen.

Lege verpakkingen met een kindveilige sluiting en verpakkingen met één van deze symbolengevarensymbolen KGA

Laboratoriumafval

Oude geneesmiddelen (apotheker)

Vuurwerk of explosieven (Politie)

Sedert 2018 geen KGA meer:

  • Schoonmaakmiddelen: Courante schoonmaakproducten die geen speciale bescherming vereisen, hoeven niet langer apart als KGA bijgehouden te worden. De niet-vloeibare resten mogen bij het restafval; sorteer de lege verpakking correct bij PMD of in de glasbol. Opgelet! Vloeibare resten mogen niet zomaar leeggegoten worden in de gootsteen, bied deze alsnog als kga aan om veilig te laten vernietigen.
  • Vast foto- en filmafval: Enkel analoge röntgenfoto’s en nitraatfilms horen nog bij het KGA. Afgedankte afgedrukte foto’s horen bij het restafval.
  • Plantaardige en dierlijke vetten: Frituurvet en allerhande oliën staan niet langer op de KGA-lijst, maar worden wél nog steeds selectief ingezameld via het recyclagepark of andere inzamelpunten.

Hoe aanbieden?

Berg je KGA bij voorkeur op in een vast recipiënt of in de milieubox (geen zakken). je kan KGA het hele jaar door gratis aanbieden op het recyclagepark of dichter bij je in de buurt, wanneer de KGA-mobiel (chemokar) langskomt.

Raadpleeg je kalender, kijk op www.recycleapp.be of download de app op je smartphone, om te weten wanneer de KGA mobiel in uw buurt langs komt.