Articles

Welkom op het klantenportaal Mijn Warmtenet

IVBO hecht veel belang aan transparantie naar zijn bewoners. Daarom nodigen we u graag uit om u te registreren op uw persoonlijke online klantenportaal. In het klantenportaal, vindt u uw warmteverbruik, uw recente facturen en kunt u uw klantgegevens digitaal inzien.

Hoe registreert u zich op Mijn Warmtenet

  1. Ga naar https://warmtenet.ivbo.be
  2. Selecteer de optie 'Maak een account aan met uw klantnummer'.
  3. U kunt uzelf registreren met uw klantnummer en uw postcode. Uw klantnummer vindt u terug op uw warmtefactuur of op de sticker aan uw warmte-unit.
  4. Controleer uw klantgegevens en vul aan waar nodig.


Ondervindt u problemen bij uw registratie of het raadplegen van Mijn Warmtenet? U kan ons bereiken op warmtenet@ivbo.be.

klantenportaal warmtenet

Warmtenet

In Vlaanderen is IVBO één van de pioniers in het uitbaten van een warmtenet.

IVBO beschikt over één van de eerste en grootste warmtenetten van Vlaanderen. Bij de bouw van de verbrandingsovens kozen de toenmalige bestuursorganen voor een centrale met energierecuperatie. Door die visionaire en innovatieve beslissing wordt er al sinds 1982 warmte via het warmtenet verdeeld. De jaren daarna breidde het net beetje bij beetje uit. In ons model is de producent ook de netbeheerder en de leverancier van de energie en dat is belangrijk voor het succes van het net. Het is een onderdeel van een ecologische oplossing in een lokale circulaire economie. Het helpt de lokale klimaatdoelstellingen te realiseren.

Momenteel gaat 65 % van onze warmte naar het AZ Sint-Jan, maar ook het OCMW, de gevangenis, enkele bedrijven, appartementen en recent ook de volledige woonwijk “Duivenkeet” zijn aangesloten op ons warmtenet.

Fly-over warmtenet Brugge

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet is een groot systeem dat verschillende klanten duurzame toegang geeft tot verwarming en sanitair warm water. Een of meerdere producenten brengen die groene warmte op het warmtenet. Ondergrondse leidingen (het transportnet) brengen het warme water (bij ons op 120°C) tot bij het distributiestation van de wijk. Daar zet een installatie de warmte van het transportnet over op het net van de wijk. Het afgekoelde koude water komt langs een tweede leiding terug naar de centrale, waar IVBO het opnieuw verwarmt. Grotere klanten zoals WZC zijn rechtstreeks aangesloten op het transportnet.

Warmtenet

Wat zijn de voordelen van zo’n warmtenet?

Duurzame warmte

Door met restwarmte te werken, kunnen we afstappen van het gebruik van vervuilende installaties op gas of olie. We hanteren daarbij een uiterst betrouwbare en betaalbare technologie. In steden zoals Kopenhagen is maar liefst 98% van alle gebouwen aangesloten op een warmtenet. In onze streken zijn we nog zover niet, want onbekend is onbemind.

Minder energie aankopen voor zelfde verbruik

Aardgasbranders verliezen nog steeds energie. Zelfs de meest moderne hoge rendement condensatieketels verliezen een deel van de energie waarvoor je betaald hebt. Afhankelijk van de inregeling en het seizoen kan dit al snel oplopen tot een verlies van 5 à 15%.
Bij een warmtenet koop je de hoeveelheid energie aan dat je verbruikt hebt, niet meer en niet minder. Heb je 1.000 kWh met het warmtenet verbruikt dan moet je bij de vergelijking met aardgas de aankoop van 1.100 kWh als richtwaarde gebruiken.

Veilig 

Voor het warmtenet hebben we helemaal geen fossiele brandstoffen nodig. De stoom in de buis levert geen ontploffingsgevaar op. Daarom is er ook geen noodzaak aan regelmatige nazichten en keuringen.

Duurzaam

Bij de productie van de warmte zijn er geen vervuilende installaties nodig. De technologie die gebruikt wordt voor het warmtenet is betrouwbaar en betaalbaar, en produceert geen uitstaat van CO2. Zo is het warmtenet veel beter voor het milieu en ons klimaat.

Prijszetting

De prijzen van het warmtenet zijn niet gekoppeld aan de sterk fluctuerende prijzen van aardgas. In tegenstelling tot gas, zijn de prijzen van het warmtenet zelfs geplafonneerd. 

Forse uitbreiding van het warmtenet

IVBO investeert 27 miljoen euro in de vernieuwing én uitbreiding van haar warmtenet, dat woningen, bedrijven en openbare instellingen voorziet van groene verwarming en warm water. Vanaf 2023 zullen er nieuwe leidingen gelegd worden tot aan de rand van de Brugse binnenstad, om in een latere fase kleinere warmtenetten op aan te sluiten. Zo’n warmtenet hergebruikt de warmte van de afvalenergiecentrale en bespaart heel wat CO2. Zo draagt IVBO bij aan de doelstelling van Stad Brugge om tegen 2050 het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming volledig stop te zetten.

“Het warmtenet van IVBO bestaat uit een hoofdleiding en zijtakken. Na 40 jaren trouwe dienst is de backbone, of ruggengraat, van het oorspronkelijke warmtenet, aan vervanging toe. Na een lange en uitgebreide voorstudie, is het dossier nu klaar om door te pakken. Vanaf 2023 wordt de hoofdader van ons net vernieuwd en uitgebreid. Het is onze bedoeling het net door te trekken tot aan de rand van de historische binnenstad. Op deze manier verzekert IVBO haar klanten dat ze voor minstens nóg eens 40 jaar van betaalbare warmte kunnen genieten én maakt ze zich klaar voor de koppeling met lokale, kleinere warmtenetten in het stadscentrum. Zo helpt IVBO de ambitie van Stad Brugge mee waar te maken om klimaatneutraal te worden tegen 2050.”, aldus de voorzitter Minou Esquenet.

Er werd ook een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuw ketelhuis, van waaruit de warmte bij IVBO vertrekt. In dit nieuwe gebouw worden performantere pompen voorzien met een hogere capaciteit. 

“Ook zullen we bepaalde processen die nu op gas gebeuren voorzien om, in een latere fase, om te schakelen naar nieuwe technologieën op waterstof en zo het gebruik van fossiele brandstof nog meer naar beneden te halen” zegt Jan Geeraert, CEO van IVBO.

Waar ligt het warmtenet ?

Het warmtenet werd oorspronkelijk tussen IVBO en AZ ST-jan aangelegd. Verschillende klanten zijn er over de jaren bij aangesloten. Er is een aftakkingen naar het PCB bijgekomen en een afzonderlijke kring naar de IZ Blauwe Toren. Een tak voor onze eigen administratieve gebouwen en de buur Donaldson. Momenteel leggen we ons eerste wijkwarmtenet aan in Duivekeet.

warmtenet_flyover