Helemaalmeemetgft

Al heel wat mensen uit onze regio zamelen gft apart in. Dat is maar goed ook!  Hieronder vind je enkele testimonials.

Simonne uit Sint-Michiels (Brugge)

IVBO sprak met de kranige 86-jarige Simonne uit Sint-Michiels. Ze heeft 4 zonen en een dochter en is reeds 22 jaar weduwe, maar ze kan nog heel goed haar plan trekken: “Ik kook nog elke dag mijn middageten en doe mijn huishouden zelf. En wat vandaag niet lukt, doe ik morgen wel (knipoogt). Enkel de inkopen laat ik aan mijn dochter over.”

Op welke manier ga je te werk om het groente-, fruit- en klein tuinafval in te zamelen? 
Groente-, fruit en klein tuinafval (gft) gooi ik al jaren bij de kippen en een compostbak bij mijn buren. Soms komt er een tuinman langs en die neemt dan het grotere tuinafval en snoeiafval mee. Kleine restjes van mijn gft-afval, die de kippen niet lusten of ik niet in de compostbak van mijn buurman kwijt kan, steek ik dan in een gft-zakje. Die haalt mijn dochter gewoon in de supermarkt. Met één rolletje kom ik zeker een half jaar rond.

Heb je nog tips in verband met de gft-ophaling? 
Ik schil altijd mijn aardappelen of fruit al zittend aan de keukentafel. Na het schillen is de verleiding groot om dit gewoon weg te gooien in de vuilbak. Daarom heb ik een plastic bakje waar ik alle schillen apart ingooi. Als ik dan eens naar buiten ga, neem ik mijn bakje mee en gooi het bij de composthoop of bij de kippen. Is het te slecht weer of heb ik geen zin om naar buiten te gaan: dan neem ik een gft-zakje.

simonne1

Ondervond je ook nadelen met de gft-zakken?
Ik had gehoord van mijn overburen dat een straatkat de gft-zakjes soms openscheurt om restjes op te eten. Daarom zet ik mijn gft-zakje niet ’s nachts buiten, maar ’s ochtends rond 7 uur. Enige nadeel is dat ik het zakje soms vergeet buiten te zetten (lacht).

Wat doe je nog meer voor het milieu? 
Ik vind het belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen voor een mooiere wereld. Daarom deel ik een compostbak met mijn buren. Ik probeer er ook om te letten om geen nutteloos licht aan te steken. Zeker nu met de hogere energieprijzen. Ik let er ook om in mijn woning niet té warm te stoken. Gelukkig zijn het geen winters meer zoals vroeger. Maar mijn elektrisch dekentje voor het slapengaan blijf ik wel gebruiken (lacht).

Simonne_sintmichiels

Chantal Van Wulpen, Zuienkerke

Hallo ik ben Chantal Van Wulpen. Ik woon met mijn man in Zuienkerke en heb 2 kinderen (20 en 17 jaar). Voor mijn job ben ik vaak op de baan en moet ik soms naar het buitenland. Terugkeren naar Zuienkerke is altijd fijn. Ik ben verknocht aan ons groen landschap en geniet enorm van het wandelen in de streek. Daarvan kom ik echt tot rust.

Wat vind je van de aparte gft-ophaling? 

Wij hadden jaren een compostbak, dus ik gooide in het verleden in beperkte mate gft bij het restafval. Maar sinds de aanleg van een nieuwe ‘onderhoudsarmere’ tuin is onze compostbak verdwenen. Gelukkig staan er schapen in een wei die genieten van ons gft-afval. In de winter, wanneer de schapen op stal staan, maken we dan wel gebruik van de gft-ophaling.
Sorteren vraagt wat moeite, maar je merkt heel snel dat je restafvalzak aanzienlijk gereduceerd wordt. In ons geval plaats ik nog 1 restafvalzak (een kleine zak trouwens) om de 2 - soms 3 weken - buiten. (nvdr.: Ongelofelijk maar waar: je kan tot 35% minder restafval (!) hebben door aan gft-inzameling te doen). Dat scheelt in de portemonnee.

chantalvanwulpen

Op welke manier ga je te werk om de gft in te zamelen? 

Als ik kook, zet ik een aparte pot bij me waarin ik alles verzamel om het dan in 1 keer in een emmer te doen. Als we fruit eten, brengen we het gewoon meteen naar de emmer en kan alles naar de schapen of … de gft-zak. 

Wat doe je nog meer voor het milieu? 

Zoals zovelen sorteer ik glas, papier en karton, pmd, kurk en kledij. Tijdens mijn wandelingen stoorde ik me vaak aan het vele zwerfvuil. Daarom ben ik 6 jaar geleden gestart met het rapen van zwerfvuil. Samen met Mooimakers en de facebookgroep ‘Mooimakers Zuienkerke’ proberen we mensen te motiveren om ons gemeente mooi te houden.

Intussen zijn er meerdere ‘zwerfvuilrapers’ actief in Zuienkerke en heb ik een goede verstandhouding kunnen opbouwen met de gemeentelijke diensten. Iedereen is welkom om ook eens een uurtje te komen ‘ploggen’ (combinatie van wandelen en zwerfvuil opruimen).


Justine, Brugge #helemaalmeemetgft

Ik ben Justine een 40-jarige carrièrevrouw met een hart voor mens en natuur. Wij wonen met zijn tweetjes, onze vrolijke straathond Lola en 2 katten. Mijn man heeft 2 kinderen die regelmatig eens binnenwaaien, dus soms zijn we met meer. Ik werk als plantmanager in een bedrijf in de voedingsindustrie in Zeebrugge.

Wat vind je van de aparte gft-ophaling?
De wekelijkse ophaling vind ik een uitstekend idee. Ik kook graag met verse groenten en mijn man eet veel fruit, waardoor we veel gft-afval hebben. Wij zijn blij dat dit nu kan gesorteerd en nuttig aangewend worden. We hebben nu aanzienlijk minder restafval en de gft wordt elke week opgehaald (nét voordat het begint te ruiken).
We hebben geen kippen en geen compostvat of -hoop in ons Brugse huisje met zakdoektuintje. Dat vond ik altijd al jammer van de verspilling van dit soort afval. Nu kan ik mijn gft wél op een mooie manier sorteren en tegelijk minder restafval verzamelen.

Op welke manier ga je te werk om de gft in te zamelen?
Ik heb een goed verlucht vuilnisbakje van IVBO gekocht, zodat de gft-zak niet kan beschimmelen. Elke week geef ik dan de zak mee met de ophaling, ook als deze soms niet helemaal vol is.

interview Justine

Heb je nog tips voor gft?
De speciale vuilnisbakken van IVBO zijn een aanrader! Zet dit bakje niet bij gevoellige voedingswaren, maar wel koel, want ze kunnen fruitvliegjes aantrekken. Je kan de zak wel eens twee weken laten staan, maar dan kan je wel geurhinder hebben. Aanvankelijk had ik een gewone pedaalemmer, waardoor de zakken begonnen te beschimmelen. Met de gft-afvalemmer is dit probleem van de baan.

Wat doe je nog meer voor het milieu?
Ik probeer de auto wat vaker thuis te laten. Boodschappen doen kan ik ook met de fiets en stevige fietstassen. Herbruikbare boodschappentassen zijn ook een must! We kopen liefst geen eenmalige, individuele of wegwerpverpakkingen. We doen ook veel te voet.
Er zijn zoveel manieren om een steentje bij te dragen aan het milieu en onze toekomst. Kleine dingen die allemaal samen een groot verschil maken.

Joke uit Oostkamp

Hallo ik ben Joke Deceuninck. Ik woon met mijn man in Waardamme en heb 2 kinderen (9 en 11 jaar). Ik werk als leerkracht in de ziekenhuisschool van Sint-Lucas in Brugge en in de Kiem Ruddervoorde. Sinds enkele jaren heb ik ook een bijberoep voor begeleiding op maat voor kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar: JouwFlow.

Wat vind je van de aparte gft-ophaling die nét een jaar geleden gestart is? 

Wij hebben geen compostbak maar toen dit nieuw aanbod er kwam, wilden we dit wel eens uitproberen. In het begin was het wat zoeken maar dan kwam er het bericht dat je een gft-emmertje kon bestellen. Dat hebben we dan ook meteen aangekocht. In de zomer bleek dit al heel snel noodzakelijk door de warmte en de vliegjes. De speciale geventileerde emmertjes van IVBO zijn een aanrader! We plaatsten deze dan niet langer in onze garage, maar buiten.
In de zomer vonden we het sorteren wat omslachtiger waardoor dit wat verwaterde, maar na de zomer hebben we het een nieuwe kans gegeven. Het is op zich heel handig en vergt weinig tot geen inspanning. Het is kwestie van gewoonte. Ook bij de kinderen zagen we dat dit heel snel ingeburgerd werd. En voor de ophaling is het gewoon 1 extra zak naast de restafvalzak plaatsen.

Op welke manier ga je te werk om het gft in te zamelen? 

Als ik kook, zet ik een aparte pot bij me, waarin ik alles verzamel om het dan in 1 keer in de gft-emmer te doen. Als we fruit eten, brengen we het gewoon meteen naar de emmer. 

jokedekeuninck

Heb je nog tips in verband met de gft-ophaling? 

Het is een kwestie van te starten en dan wordt het snel een gewoonte die weinig moeite vergt. Als ik dan lees welk verschil deze kleine inspanning teweegbrengt qua hoeveelheid restafval, motiveert het alleen maar meer. (nvdr.: Je kan tot 35% minder restafval (!) hebben door aan gft-inzameling te doen. Goed voor het milieu én je portemonnee.)

Ondervond je ook nadelen met de gft-zakken?

De hoge temperaturen deze zomer, maakten het vervelender door de fruitvliegjes en het vocht dat er in de zak kwam. Ook het feit dat de zak buiten stond zorgde ervoor dat het minder in het zicht stond en de gft-zak al eens vergeten werd om aan te bieden. 

Wat doe je nog meer voor het milieu? 

Sorteren van afval vinden wij wel belangrijk en we zetten er ons met het gezin voor in. We proberen ook plastic (bv. waterflessen) te beperken met herbruikbare flessen. Ook het initiatief van Mooimakers dragen we een warm hart toe en we ruimen, als we er tijd voor vinden, wat zwerfvuil in de straat op.


 

Enkele handige tips voor je gft-zak

  • Gft bevat veel vocht. Een krant absorbeert en kan een groot verschil maken. Leg dus steeds een oude krant onder je gft-zak.
  • Laat koffiegruis goed uitlekken voor je ze in de gft-zak gooit. Zo vermijd je extra vocht.
  • Leg een takje klimop of lavendel rond de zak. Maden van fruitvliegjes houden daar niet van.
  • Bied je gft (zeker in de zomer) regelmatig aan, ook als de zak nog niet helemaal gevuld is.
  • Fruitvliegjes houden niet van een oude boterham met azijn. Leg deze in je gft-zak.
  • Sommige mensen bewaren hun gft in de onderste bak van de koelkast en halen die eruit op de dag van ophaling.

 

Gft-emmer

Last van geurhinder rond de GFT-zakjes? Dan kan je een GFT-emmertje aankopen. Zo kan je je GFT-zakje geurvrij houden tot het moment van ophaling.